Första sidan

Sittandestrejk utanför Migrationverket i Göteborg

Pressmedelande

2010-05-05

 

Protestaktion mot asylpolitik: sittstrejk framför Kållered

Sedan 4 maj 2010 har en protestaktion påbörjat framför Migrationsverket i Kållered, Göteborg. Sex asylsökande från Kurdistan provinsen i Iran deltar i en sittstrejk. Protestaktionen organiseras av Iranska Flytningars Riksorganisation. Deltagarna har fått avslag på sin asylansökan trots att de aktivt agerat mot den islamiska regimen i Iran. Trots stora risker för arrestering, tortyr och missöde vägrar Migrationsverket acceptera deras asylskäl. Efter flera års väntan hotas de asylsökanden med utvisning. Detta är ännu en led av den svenska inhumana asylpolitiken. Deltagarna har ingenstans att vända till, protesterna är deras enda utväg.

 

Den kurdiska provinsen är ett vällkänt område där den islamiska regimen driver en totalt militärt ockupation och förtryck. Invånarna i Kurdistan har betalat ett högt pris för regimens vansinne. Protesterna har fortsatt, inte minst i en folklig beväpnade motståndsrörelse. Regimens svar mot varje form av motstånd har varit en brutal tortyr och dödande. Vanliga människors liv är även hotade i sin vardag. Så sent sån tre veckor sedan dödades en ung man i staden Sardasht. Förra veckan dödades ännu en annan 25 årig man i staden Marivan. Bara för tre dagar sedan stormades en uppsamling av första maj firare i staden Sanandajs marknad. Flera misshandlades och två arbetare sitter i fängelse. Inte ens i utomlands får politiska aktivister går fria. Sedan fyra månader sedan har regimen iscensatt en konspiration för att tvinga Interpol och Sverige att jaga kurdiska politiska motståndare!

 

Migrationsverket och asylpolitiken är helt omvänd verkligheten och all mänskligt tänkande. Människor kan inte drivas tillbaka till länder som står dagligen i nyhetsrapporteringen med diktator regimer, krossade demonstrationer, tortyr och avrättningar, pågående krig och härjande Islamiska banditer.

 

De deltagarnas livshistoria, fylld av väntan och misstro och ovisshet, är ett tydligt bevis på att dessa människor flyr ett oumbärligt förhållande. De har knutit all förhoppning med en human asyl i Sverige. Dagens protest är ännu ett bevis på att de har ingenstans att återvända.

 

Iranska Flyktingars Riksorganisation mobiliserar allmänheten och människorättsaktivister att stödja strejkandens protestaktion och kravet att de får stanna i Sverige.

 

Flyktingars Riksorganisationen – Göteborg

Kontakt:

Tofigq Mohamadi: 0739809990                         

Seyvan Rezaei:  0739241383

 www.flykting.se