Första sidan

Demonstration i Stockholm

Har sjuka barn olika värde?

Mot deportaion av 12 apatiska barn

Lördag 18 april, kl 14 Mynttorget

Har sjuka barn olika värde?
Den 18 APRIL håller International Federation of Medical Students Association (IFMSA) och Papperslösa Stockholm tillsammans en manifestation mot utvisningen av TOLV BARN som uppvisar olika grad av apati. Programmet inleds KLOCKAN 14.00 på MYNTTORGET med bland andra följande talare:
Anita Dorazio, Årets svensk 2008
Maria Ferm, språkrör Grön ungdom
Frida Johansson Metso, ordförande Liberala Ungdomsförbundet
Gunh Godani, Rädda Barnen
ADAM TENSTA kommer finnas på plats för att visa sitt stöd. BEABELLA spelar.
Enligt en rapport, från Rädda Barnen och Karolinska Institutet (www.rb.se/press/pressmeddelanden/Pages/Apatiska-barn-gravt-traumatiserade.aspx), har flykting-barnens tillstånd orsakats av traumatiska upplevelser i hemlandet innan de flydde till Sverige. Rapporten har ett barnpsykiatriskt perspektiv och är baserad på 33 fall med svårt sjuka barn. Bland de som nu ska utvisas finns en pojke som i sitt hemland blev vittne till mordet på sin far, såg sin styvpappa misshandlas och själv blev misshandlad. 2006 försökte han ta sitt liv och idag, nitton år gammal, är han apatiskt sängliggande sedan snart två år tillbaka.
Apatiska barn befinner sig i ett tillstånd som är livshotade utan behandling. Familjerna som ska utvisas tillhör etniska minoriteter i sina respektive hemländer, vilket innebär att även om det faktiskt finns adekvat vård i hemlandet är den sannolikt inte tillgänglig för dem. Att utvisa de apatiska barnen innebär alltså att man avslutar deras behandling. IFMSA vill tillsammans med Papperslösa Stockholm sluta upp kring en manifestation för att uppmärksamma utvisningsbeslutet och få till en ändring.
Vid frågor kontakta PR-ansvarig: Martin Gerdin 0708539598 martingerdin@gmail.com