Första sidan

Demonstrationer i 3 städer

Stolt och stora demonstrationer i Göteborg, Stockholm och Boden - 26 februari 2009

Rapport och bilder/filmer

Drygt 500 personer samlades vid Brunnsparken på torsdag 26 feb eftermiddagen för att protestera de massavvisningarna som migrationsverket och regeringen har börjat genomföra. Samtidigt protesterade människor i övriga landet. Mynttorget framför riksdagen i Stockholm tog emot drygt 200 demonstranter. Boden samlades ungefär 100 personer deltog i Medborgartorget därifrån arrangerandes ett demonstrationståg framtill Migrationsverket.  Bakom demonstrationen stod ett brett och lyckat samarbete i vilket ingick en rad namnkunniga flyktingrättsorganisationer:

·         Vänsterpartiet – Boden och Göteborg

·         Rättvisepartiet Socialisterna – Stockholm, Boden, Göteborg

·         Asylkommittén – Stockholm

·         Tjejjouren - Boden

·         Ingen Människa är Illegal – Stockholm, Göteborg, Uppsala

·         Irakiska Flyktingrådet – Stockholm, Göteborg

·         Kommittén försvar av kvinnornas rättigheter i Irak

·         Elevkampanj och Socialistiska Elever Göteborg

·         Iranska Flyktingars Riksorganisation - Bimarz

Dessutom medverkade Bodil Ceballos och Kalle Larsson riksdagsledamöter från MP respektive Vänsterpartiet vid demonstrationen i Stockholm.

Demonstrationerna hade ett tydligt budskap vilket kan sammanfattas av vad Tofigh Mohammedi (ifr) uttryckte demonstranternas ilska i Göteborg: ”Tvångsdeporteringen av 50 asylsökande från Kållered visar tydligt hur långt man är beredd att gå. Det är orättvist, omänskligt och vansinnigt. Avvisningarna måste stoppas omedelbart!”

”Moderaterna vill vända bort blickarna från den ekonomiska krisen och rikta fokus till flyktingar som om de skulle vara dagens problem” sa Johannes Lundberg (rs) i sin kritik av moderaternas skärpte flyktingpolitik.

Bodil Cebballos(MP) och Johan Zandin (v) varnade för att flyktingpolitiken kommer styras allt mer av EU: "Så det är viktigt att ni går och röstar i EU-parlamentsvalet i juni, på något parti som står på flyktingarnas sida."

Moa och Love från Ingen Människa är Illegal berättade bland andra om nätverket mot deportationer som ett svar på utvisningarna: ”vi kräver ett omdellbart stopp på deportationer, frigivning av alla människor som sitter inlåsta i förvar”.

Anita Doracio refererade till ”Sverige Moderaterna” och kritiserade den rasistiska utspelningar inom asylpolitiken som de har gjort mot asylsökande och deras anhöriga. Hon ropade avgången av Migrationsverkets general direktör som ett krav från alla demonstranter.

Tidningen Norbotten Kurriren citerade Gafur Abasnajed (IFR) den pågående avvisningpolitiken som "humanitär katastrof". Han menade att vi måste stå emot den rådande flyktingpolitiken med olika medel, inte bara genom demonstrationer utan med praktiska hjälp till flyktingar inom riskzoner.

”Kära demonstranter, medmänniskor! Vi lever i en farlig tid… en tid människor avvisas till länder där krig, förföljelse och tortyr råder … en tid flertals riksdagspartier leker med samma människosyn som främlingsfientliga och rasistiska partierna…” det var vad Kalle Larsson började sitt tal med. Hans budskap var det att både i riksdagsnivå och på gatorna – liksom på gående demonstration – måste vi tillsamman kämpa för en human flyktingpolitik i Sverige.

”Mot avvisningarna, för flyktingrätten” var det gemensamma parollen för alla tre demonstrationerna och de tiotals andra bandrollerna kan sammanfattas av högljuda kraven i demonstrationståget i Göteborg:  ”jalla, jalla, asylrätt åt alla”.

Vid alla demonstrationerna bestämde samtliga arrangörerna för fortsatt samarbete.

Mostafa Rashidi

Iranska Flyktingars Riksorganisation - Bimarz

___________________

____________

____________

____________-

____________

___________

________________

________________

______________

_______________-

________________

_____________-

______________

________________