Första sidan

Demonstration mot Deportationerna - Boden

Är det rätt att utvisa till krig och diktatur?

Demonstrera för asylrätten

Lördag 4 april kl 13.00

Medborgarplatsen, Boden

Arr: Asylrörelsen Norrbotten

Några exempel på de länder dit Svenska regeringen utvisar:  
Irak: Sedan 2003 har 1,5 miljoner människor dött och omkring 5 miljoner människor är på flykt. Kvinnoförtrycket har ökat; från yrkesförbud till hedersmord och avrättningar. Staten är en del av det sekteristiska våldet.

Uzbekistan: Uzbekistan är en av världens hårdaste diktaturer. Regimen förföljer människor av politiska, religiösa och nationella skäl. Människor fängslas, torteras och försvinner. Alla protester mot regimen slås brutalt ned. Den 30 maj 2005 dödades tusentals fredligt protesterande människor av militären i staden Andijan.

Libyen: Trots en fortsatt hård diktatur så ökar EU och USA samarbetet med Libyen. Människor som kritiserar regimen fängslas och kan dömas till döden. Trots att en libyer som utvisats från Sverige dog i häkte efter återkomsten och enligt människorättsgrupper blev torterad så fortsätter utvisningarna. 

Sveriges flyktingpolitik blir allt mer brutal och omänsklig. Mer resurser satsas på att spåra och utvisa flyktingar till länder varifrån det hela tiden kommer rapporter om krigstillstånd, förtryck och social misär. Asylrätten i Sverige är i praktiken avskaffad, oavsett vad som står i lagen. En ny asylrörelse behövs, liknande den som fanns för flyktingamnestin och apatiska barn 2005.

 

Därför har nätverket Asylrörelsen Norrbotten bildats. Det är ett nätverk där asylsökande och organisationer som arbetar för asylrätt kan samarbeta.

 

– I media får vi höra att allt är så bra i vårat land. Politiker pratar om att asylsökande kommer hit med falska papper. Men verkligheten är en helt annan. Vi flyr från hem och familjer för att situationen för oss inte är trygg i Irak, säger Raghad från Irak.

 

– När vi kommer hit behandlas vi inte mänskligt av myndigheterna. Vi får inte jobba, inte ha ett eget bankkonto osv, säger Georgy Morozov från Uzbekistan.  

 

– Vi får känslan att svenska regeringens ekonomiska avtal med den irakiska regimen är viktigare än mänskliga rättigheter, säger Hameed från Irak.

 

– Med den ekonomiska krisen hotar massarbetslöshet och stora nedskärningar i offentlig sektor. Moderaterna vill nu ytterligare skärpa den redan omänskliga flyktingpolitiken. Detta för att man vill vända blickarna från krisen och splittra kampen underifrån. Istället behövs det enad kamp för rätten till jobb, skola, vård och så vidare till alla – svenska medborgare som asylsökande, tillsammans med kamp för återinförandet av asylrätten, säger Johanna Evans, medlem i Rättvisepartiet Socialisterna och aktiv i Asylrörelsen Norrbotten.

Lördag den 4 april anordnas en demonstration för rätten till asyl. 

 

 

Demonstrera för asylrätten

Lördag 4 april kl 13.00

Medborgarplatsen, Boden

Arr: Asylrörelsen Norrbotten

För mer info ring: 076- 2732186, eller 0920- 220874