Första sidan

IFR Luleå: ungdomar och diskriminering i fokus

Ungdomar med utländsk bakgrund och krogbesök

Nog med diskriminering!

EFter längre tid av återkommande fal av diskriminering och missahndel av ungdomar med utländsk bakgrund drar nu lokala förening av IFR en omfattande satsning inom problematiken vilket har uppmärksamats stort.

Först misshandlad och sedan utkastad

BODEN. Shakhawan Drakhshani blev slagen två gånger av två män på en krog i Boden. En vakt kastade ut honom i stället för att kasta ut de två männen.
- Vakten har anmält oss för misshandel fast det var jag och en kamrat som blev slagna, säger iraniern.

NSD talade med upprörda utlänningar efter krogbråket på Olivers Inn vid 3-tiden natten till i lördags. De känner sig illa behandlade av ordningsvakterna.
- Varför frågade vakten inte vad som hänt min kamrat i stället för att ge sig på honom, säger iraniern Gafour Abbasneyad, känd invandrarprofil i Boden.
Slagen i ansiktet
Drakhshani och hans kamrater gick på krogen vid 1-tiden i lördags.
- Vi drack några öl innan vi gick ut men var inte berusade. När jag var på dansgolvet härmade en svensk apljud och skrek sedan orden "fuck you". Jag sade ingenting utan skulle vända mig till mina kamrater när han slog mig med öppen handflata i ansiktet. Sedan slog en kamrat till mannen mig en gång till i ansiktet.
- Mina kamrater sade att jag inte skulle bry mig eftersom männen var fulla. Men när jag stod där kom vakten och drog mig i håret mot utgången samtidigt som han slog mig i huvudet. I stället för att prata med mig om vad som hänt slängde han ut mig.
Även kamraten misshandlad
- Vakten har sagt till polisen att jag slagit honom. Men varför skulle jag göra det när jag inte slog männen inne på krogen? Min kamrat blev misshandlad av samme vakt. Vakten uppgav att min kamrat försökt hjälpa mig att fly. Varför skulle jag fly när jag försökte ringa polisen och begära hjälp av dem? säger Shakhawan Drakhshani.
Han visar sin mobiltelefon, där det står att han ringde polisen två gånger med några minuters mellanrum strax före kl 3. Hos polisen sa de att de inte skulle komma. Fem minuter senare var de där på grund av att en vakt gjort anmälan om våld mot tjänsteman. Shakhawan Drakhshani och hans kamrat greps.
Hamnade i arresten
- Jag försökte prata med polisen, men fick order att ställa mig på andra sidan gatan. När jag tog ett steg framåt kom ordningsvakten rusande över. Polisen tog med mig också till arresten fast jag inte var inblandad, säger Sadik Sokulu.
- Poliserna pratade bara med vakterna och lyssnade inte på oss.Vi hamnade i arresten och fick lämna en redogörelse först när vi släpptes. Vi tyckte att poliserna borde ha pratat med vittnena, bland annat två äldre svenskar som var där, men de sade att det inte behövdes, säger Shakhawan Drakhshani.
Förundersökning pågår
Länsvakthavande befälet Mikael Norén, Luleåpolisen, tjänstgjorde när anmälan från krogen gjordes.
- Jag kan inte svara på varför polisen inte åkte direkt. I misshandelsfall står oftast ord mot ord. Just nu pågår en förundersökning där alla inblandade ska höras, säger Norén.
NSD talar också med Håkan Wiklund, yttre polisbefäl, som var chef för polisstyrkan.
- Poliserna pratade inte med någon inne på krogen, för det var relativt mycket folk ute och svårt att få uppgifter. När jag kom var två personer redan gripna av polisen för misshandel och främjande av flykt, enligt uppgifter från ordningsvakten. En tredje, störande person i samma sällskap omhändertogs, säger Wiklund.

Läs hela artikel och kommentarer till den:

http://www.nsd.se/NYHETER/ARTIKEL.ASPX?ArticleID=3618529#fank3618787